Anghie House_A

Architect Sandy Anghie in collaboration with Matthew Crawford

Location: Dalkeith, Western Australia 

Builder: Mosman Bay Construction

Photographer: Dion Robeson

Status: Completed 2015


Anghie House_A is located in the garden suburb of Dalkeith. The primary brief requirement for the house was for all of the living spaces to be accommodated on a single level. This brief became an advantage on the long narrow lot ā€“ enabling setbacks to be minimised and the width of the house maximised to create generous living spaces on the single level. Maximising the width of the house in turn enabled creation of courtyards to divide the living spaces of the house into three distinct zones: (1) master bedroom, (2) guest/study, and (3) living / dining. This provides privacy for each zone, and, importantly northern light, a connection to the garden and cross ventilation for all internal spaces.

Seen in plan the house is essentially ā€œEā€ shaped ā€“ with the three zones connected by a spine which runs along the length of the western boundary. The spine of the house contains the services (laundry, drying court, storage and kitchen) and a long corridor acts as a gallery. The journey through the gallery corridor of Anghie House_A is punctuated by openings to the courtyards, providing a sense of space and depth despite the narrow block. Each zone of the house is articulated by ceiling height, proportion and light, creating spatial variation throughout the house. High ceilings and high level windows provide lots of natural light throughout.

Anghie House_A sympathises with its Dalkeith neighbourhood in its presentation to the street and the detailing of the interiors. Elements of the facade of the house which show the influence of local art deco architecture include the strong horizontal bands of the parapet and windows, the white painted render, the concrete slab edge and the steel balustrade. Materials and detailing of interior spaces feel familiar and engage with the past. The neutral palette of materials (stone, quartz, teak and polished plaster) crate spaces that are modern but feel warm and welcoming and provide an ideal backdrop for artworks, allowing the owner to add their own colour and personality.